czwartek, 17 maja 2012

WIOSENNY MAKARON ZE SZPINAKIEM

Chwilowo pogoda w maju nie jest wymarzona, ale przynajmniej pojawiły się już sezonowe warzywa - takie jak szpinak i młoda cukinia :)

Sałatka ta jest idealnym pomysłem na ekspresowy obiad. 


WIOSENNY MAKARON ZE SZPINAKIEM




Składniki (dla 4 osób): 

  • makaron wg uznania,
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
  • ½ kg szpinaku,
  • ½ kubka zrumienionych pestek słonecznika,
  • garść posiekanego szczypiorku, oregano, natki pietruszki i bazylii.



sos:
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • pieprz,
  • sól
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka jasnego miodu w płynnej postaci,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • ½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili. 


Wykonanie:
W dużym garnku gotujemy makaron al dente. Przekładamy do miski i gdy będzie chłodny dodajemy szczypiorek, pomidory, zioła i szpinak oraz słonecznik. 

W słoiczku robimy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zakręcamy i energicznie wstrząsamy. 
Sałatkę polewamy sosem i mieszamy J


Smacznego!

Przepis Agnieszki Maciąg z książki "MY STORY MAKARON". 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...