poniedziałek, 28 maja 2012

MAKARON Z SZPARAGAMI

Maj to czas szparagów. Niestety miesiąc ten już się kończy, więc musimy się spieszyć! 
Na razie jestem dość zajęta ostatnim semestrem studiów, a przede wszystkim pisaniem pracy magisterskiej, ale na szczęście udało mi się zrobić parę smacznych dań ze szparagami.
Oto jedno z nich!

MAKARON ZE SZPARAGAMI



Składniki (dla 2 osób):

  • makaron (ilość wg uznania),
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 10 dag cielęcej szynki konserwowej, 
  • 1 mozzarella, 
  • duży jogurt grecki/ bałkański, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz.


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Szparagi myjemy, odkrawamy końcówki i dzielimy na 3 części- końcówki, środek oraz główki. 



W garnku zagotowujemy wodę, solimy i dodajemy cukier. Wrzucamy końcówki szparagów, gotujemy ok. 4 minut. Następnie dodajemy środkową  część i również gotujemy 4 minuty. Potem dodajemy główki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty, 
W tym czasie kroimy mozzarellę w kostkę, a szynkę zwijamy w ruloniki i kroimy w paseczki.



Jogurt doprawiamy solą i pieprzem. 
W garnku mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy na talerze i od razu podajemy. 





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...