czwartek, 24 maja 2012

PIJANY KURCZAK

Dzisiaj, przeważnie jak w każdy  czwartek propozycja na ekspresowy obiad. 
Ta pochodzi z miesięcznika Kuchnia (5-2011) i przedstawiona jest jako DAJ MI 15 MINUT!, ale przygotowanie zajmuję jednak chwilkę dłużej :D

PIJANY KURCZAK





Składniki (dla 2 osób):

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 szalotki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 330 ml jasnego piwa,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • olej z pestek winogron,
  • sól,
  • pieprz.


Wykonanie:
Filety kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy przez kilka minut na dużym ogniu. Wlewamy piwo, dodajemy posiekaną natkę i dusimy przez około 10 minut. 


Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Przed podaniem dekorujemy natką.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo interesujące, musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :D ja następnym razem spróbuję z ciemnym piwem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...