środa, 9 maja 2012

PIZZA CON SPINACI E MOZZARELLA

Pyszna pizza, na cienkim i chrupiącym cieście. Klasyczna margherita z dodatkiem świeżego szpinaku, czyli moje ulubione smaki :)

Przy okazji warto wtrącić historię tej znanej na całym świecie pizzy. Pierwsza, współczesna wersja powstała w 1889 roku, kiedy królowa Włoch Małgorzata Sabudzka odwiedziła Neapol. Tamtejszy piekarz - Raffaelle Esposito przygotował dla niej specjalną potrawę - pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią, które reprezentowały barwy narodowe Włoch. Na cześć władczyni Esposito nazwał ją mergherita, a danie stało się symbolem Italii.

PIZZA CON SPINACI E MOZZARELLA



Składniki dla 2 osób:

  • ciasto i pulpa:
          znajdziecie np tutaj:
          http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/search/label/pizza
  • mozzarella w  kulce, 
  • świeży szpinak, 
  • oliwa, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz. 
Wykonanie:
Ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na niej sos pomidorowy i starta na tarce o grubych oczkach mozzarellę. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni na 15-20 minut. 
Po wyjęciu posypujemy liśćmi szpinaku i polewamy oliwą, od razu podajemy!






Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...