poniedziałek, 4 czerwca 2012

TYROLSKA LASAGNE ZE SZPARAGAMI

Kuchnia Południowego Tyrolu to uczta zarówno dla ciała, jak i ducha. W tym regionie alpejska tradycja zderza  się z śródziemnomorskim stylem życia.  Atmosfera jest niepowtarzalna! Tak, jak i potrawy.

Dziś przedstawię jedną z nich- LASAGNE ZE SZPARAGAMI.

TYROLSKA LASAGNE ZE SZPARAGAMI






Składniki (dla 4 osób):

  • 9 płatów lasagne, 
  • pęczek zielonych szparagów, 
  • 2-3 duże, dojrzałe pomidory, 
  • mozzarella, 
  • pęczek natki pietruszki. 



sos beszamel:

  • 2 łyżki mąki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • mleko, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • gałka muszkatołowa. 


Wykonanie:
Lasagne podgotowujemy 3 min we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy. Wyciągamy i przekładamy na talerz. Szparagi dzielimy na 3 części i gotujemy tak jak jest to opisane:
Przygotowujemy sos beszamelowy: topimy mało na patelni, dodajemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając robimy zasmażkę. Następnie wlewamy mleko, aż sos uzyska gładką, aksamitną konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.



Pomidory kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mozzarellę trzemy na tarce o dużych oczkach.
Dno naczynia żarodpornego smarujemy 1/2 sosu. Następnie wykładamy 3 płaty lasagne. Układamy na nich 1/2 sosu pomidorowego i połowę szparagów i posiekanej natki. Przykrywamy makaronem i układamy kolejną warstwę. Na wierzch kładziemy lasagne, polewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.


Dzielimy na porcje i nakładamy na talerze. Ozdabiamy główkami szparagów i natką. 
Podajemy z kieliszkiem dobrego, wytrawnego białego wina.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...