sobota, 24 marca 2012

WIOSENNY OBIAD- Makaron w sosie szpinakowym


Ku mojej ogromnej radości wiosna przyszła już na dobre, przynajmniej do południowej Polski :)

Muszę się przyznać, że uwielbiam tę porę roku i z utęsknieniem czekam na sezonowe warzywa i owoce.

W piątek kupiłam młody szpinak i cukinię, które razem z włoskim makaronem stworzyły obiadowe trio, czyli...

MAKARON W SOSIE SZPINAKOWYM

Od powrotu z Włoch (co było niestety już miesiąc temu) czekałam na odpowiednią okazję, by wykorzystać mieszankę makaronów, którą przywiozłam.


Składniki (dla 2 osób):

  • 200 g makaronu, 
  • 2 małe cukinie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek świeżego szpinaku,
  • 50 ml słodkiej śmietany,
  • garść mieszanki orzechów (pinii, słonecznika i dyni),
  • tarty parmezan, 
  • olej z pestek winogron,
  • sól, 
  • pieprz.

Wykonanie:


Na oleju dusimy pokrojoną w półplasterki cukinię i posiekany czosnek. 
Dodajemy liście szpinaku i czekamy, aż zaczną wchłaniać sos.Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.

Na osobnej patelni prażymy orzechy uważając, by ich nie przypalić.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszamy z sosep i posypujemy orzeszkami oraz startym na tarce parmezanem.
Od razu podajemy.

Smacznego!

Przepis z z książki "MY STORY MAKARON". 



4 komentarze:

  1. Ale zazdroszczę tego fikuśnego makaronu! Wielbię takie drobiazgi kulinarne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie małe rzeczy, a cieszą :) pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten makaron wyglada fantastycznie, te kształty

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowałem (z dodatkiem podsmażonych pieczarek) i wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...