wtorek, 6 marca 2012

ZUPA KREM GROSZKOWA

To mój debiut jeśli chodzi o zupę groszkową. Wcześniej oglądając zdjęcia wielokrotnie zachwycałam się jej pięknym kolorem, ale nie wierzyłam, że sama mogę uzyskać aż tak intensywny.
Efekt możecie ocenić sami!

                                       ZIELONO MI, czyli ZUPA KREM GROSZKOWA



Składniki (na ok. 8 porcji):

  • 1 opakowanie mrożonego groszku,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 opakowanie śmietany 22 %
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 250 ml wywaru, 
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól, 
  • vegeta, 
  • świeżo mielony pieprz.


Wykonanie:

Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

W osobnym garnku gotujemy do miękkości pokrojone w kostkę ziemniaki.
Do ugotowanego groszku dodajemy ziemniaki, wywar i uzupełniamy wodą.

Zagotowujemy.
Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, lubczykiem i cynamonem oraz dodajemy zahartowaną śmietanę. Składniki dokładnie miksujemy, tak by uzyskać gładki krem.
Gdyby zupa była za gęsta to należy dodać więcej wody.

Podajemy posypane prażonymi pestkami dyni, lubczykiem i ozdobione śmietaną.

SMACZNEGO!

Źródło inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_groszkowa_z_cynamonem/przepis.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...