Efekt możecie ocenić sami!
ZIELONO MI, czyli ZUPA KREM GROSZKOWA
Składniki (na ok. 8 porcji):
- 1 opakowanie mrożonego groszku,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 opakowanie śmietany 22 %
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 250 ml wywaru,
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- sól,
- vegeta,
- świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
W osobnym garnku gotujemy do miękkości pokrojone w kostkę ziemniaki.
Do ugotowanego groszku dodajemy ziemniaki, wywar i uzupełniamy wodą.
Zagotowujemy.
Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, lubczykiem i cynamonem oraz dodajemy zahartowaną śmietanę. Składniki dokładnie miksujemy, tak by uzyskać gładki krem.
Gdyby zupa była za gęsta to należy dodać więcej wody.
Podajemy posypane prażonymi pestkami dyni, lubczykiem i ozdobione śmietaną.
SMACZNEGO!
Źródło inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_groszkowa_z_cynamonem/przepis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz