niedziela, 11 marca 2012

PIZZA PORCINI E RUCOLA



Kontynuując narciarski wątek chciałam się podzielić rewelacyjnym przepisem na pizze pochodzącym z pewnej pizzerii w Predazzo.

Predazzo nie jest zbyt ciekawym miastem, określane jest jako przemysłowe, natomiast pizzeria, w której jedliśmy kolacje jest warta odwiedzenia :)



Proponują m.in. ciekawe przystawki z lokalnymi wędlinami i serami, smaczne pizze i pyszne desery.

PIZZA PORCINI E RUCOLA

Składniki (dla 4 osób):
ciasto:

  • 250g mąki pszennej,
  • 1/2 opakowania drożdży w proszku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody, 
  • świeżo mielony pieprz. 

pulpa:

  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, 
  • cukier,
  • świeżo mielony pieprz. 

dodatki:

  • 1/2 opakowania mrożonych prawdziwków,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • 2-3 garście rukoli.



Wykonanie:


Z podanych składników zagniatamy ciasto.


Formujemy kulkę, podsypujemy mąką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy pulpę. Pomidory kroimy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano, a następnie zagotowujemy i odparowujemy do uzyskania gęstego sosu. 


Ciasto układamy na blasze i wałkujemy. Smarujemy przygotowanym sosem i posypujemy mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach. 
Pizze wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni. 


Wyjmujemy i układamy na niej przesmażone na maśle prawdziwki, wkładamy jeszcze na 7 minut do piekarnika.


Po wyjęciu posypujemy rukolą i od razu podajemy!


Smacznego :)  

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...