wtorek, 13 marca 2012

TARTA CUKINIOWA

W zeszłym tygodniu przygotowywałam razem z koleżankami referat na pewne pasjonujące zajęcia i przy okazji  postanowiłyśmy razem zrobić coś na obiad, bo jak wiadomo wspólne gotowanie to rzecz fajna :)
Mój wybór padł od razu na tartę.

Nie byłabym sobą gdybym oczywiście nie wtrąciła o niej paru słów :D
Tarta to rodzaj wypieku składającego się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie i jak i słone, w zależności od okazji i przeznaczenia.

Historię powstania przedstawię przy innej okazji, gdyż dzisiaj proponuję TARTĘ CUKINIOWĄ 
(a zapowiadana opowieść będzie o owocowej).

Składniki (dla 4 osób):
kruche ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki wody,
  • 0,5 łyżeczki soli.


nadzienie:

  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szalotka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2-3 małe, młode cukinie,
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron, 
  • pęczek świeżego posiekanego koperku,
  • 1 śmietana RAMA CREMEFINE do gotowania,
  • 1 jajko, 
  • 20 dag sera żółtego,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • zioła prowansalskie. 


Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym masłem. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Formujemy w kulę, przekładamy do miski, foliujemy i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
Formę do tary wykładamy papierem i cienko rozwałkowujemy ciasto. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez  ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni.
Nadzienie: 
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Kroimy paprykę, cebulę i cukinię. Na rozgrzany olej wrzucamy kolejno: czosnek, cebulę. Szklimy. Po pary minutach dodajemy paprykę i smażymy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy cukinię i zioła prowansalskie. 

Chwilę razem smażymy pamiętając, że warzywa nie mogą być za miękkie. Pod koniec wsypujemy koperek.
Mieszamy, studzimy i wykładamy na ciasto.

W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Równomiernie wylewamy na tartę i następnie posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut i pieczemy w temperaturze 150 stopni.

Smacznego!



P.S Ostatnio zapomniałam najpierw upiec spód i od razu wstawiłam całość do piekarnika i tarta również się udała.

Przepis pochodzi z książki A. Maciąg "SMAK ŻYCIA" i wg autorki potrawa ta idealnie komponuje się z czerwonym winem, co mogę potwierdzić. 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...