piątek, 30 marca 2012

ORZECHOWO- BANANOWE MUFFINKI

Jak wiadomo 30 marca obchodzimy światowy dzień muffina, więc można się spodziewać, co dzisiaj pieczemy!

3
2
1
0

START

                        ORZECHOWO- BANANOWE MUFFINKI

Składniki (ok 18 sztuk):

mokre:

  • 1 dojrzały banan zmiksowany w blenderze,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka, 
  • 2/3 szklanki oleju.


suche:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 1/2 szklanki mąki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich, 
  • szczypta soli.


Wykonanie:

Mokre składniki mieszamy w jednej misce, a suche w drugiej.


Następnie delikatnie łączymy zawartości obu misek do połączenia składników.

Masę nakładamy do 2/3 wysokości papilotek.
Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do około 150 stopni.
Wyjmujemy, studzimy i ewentualnie polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. wyglądają tak apetycznie ! ;)
    pozdrawiam!
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. I znów mnie ominął -ale dobrze, że Ty serwujesz takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...