środa, 13 czerwca 2012

JAJKO SADZONE NA SZPARAGACH

Korzystając wciąż z uroków szparagowego sezonu...

JAJKO SADZONE NA SZPARAGACH




Składniki (dla 1 osoby):

  • 1 pomidor, 
  • 1 jajko, 
  • 5-6 zielonych szparagów, 
  • olej z pestek winogron, 
  • tarty parmezan,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • zioła prowansalskie.


Wykonanie:
Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szparagi myjemy, osuszamy i odłamuje dolne, twarde części. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy około 3 minut, aż delikatnie zmiękną. 



Na szparagi ostrożnie wbijamy jajko  i smażymy dopóki się nie zetnie. 



Doprawiamy solą, pieprzem i ziłami prowansalskimi. Na koniec posypujemy parmezanem i pomidorem. Od razu podajemy!



Smacznego :)

Przepis Tomka Woźniaka z ostatniego nr magazynu KUCHNIA. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...