środa, 27 czerwca 2012

TORCIK POZIOMKOWY

Lekki, letni, delikatny tort. 

TORCIK POZIOMKOWY




Składniki:

ciasto:
  • 5 jajek, 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • cukier waniliowy. 


krem poziomkowy:
  • 25 dag poziomek,
  • 2 szklanki śmietany 36-procentowej,
  • 2/3 szklanki cukru.

  • listki mięty/melisy


Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto: żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianą. Oba rodzaje mąki przesiewamy i łączymy z żółtkami, a następnie porcjami dodajemy pianę. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na dwa krążki. Jeden z nich wkładamy do tortownicy. 
Przygotowujemy krem: odkładamy 2 łyżki poziomek, a resztę miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. 2/3 bitej śmietany mieszamy z musem poziomkowym i 1 łyżką owoców. 



Krem wykładamy na krążek ciasta w torownicy, przykrywamy drugim krążkiem i wstawiamy na noc do lodówki. 

Przed podaniem dekorujemy pozostałą śmietaną, poziomkami i listkami mięty lub melisy. 





Smacznego!

Przepis: Kuchnia, sierpień1999

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...