wtorek, 26 czerwca 2012

BRUSCHETTA Z BOBU I SWIEZEJ MIETY

Co to był za mecz (ostatni ćwierćfinał)! Jakie emocje! W końcu wygrała lepsza drużyna-Włosi. 
Poniżej przepis bruschette, którą podałam podczas kibicowania :) 

BRUSCHETTA Z BOBU I ŚWIEŻEJ MIĘTY



Składniki (dla 4 osób):
  • 350 g świeżego, ugotowanego bobu,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 
  • 3 łyżki oliwy,
  • 10 zielonych oliwek,
  • ok. 12 listków świeżej mięty,
  • sól,
  • pieprz,
  • 8-12 kromek ciabatty o grubości ok. 2 cm.


Jak to zrobić?

Do rondla nalewamy wodę i dodajemy łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia. Bób gotujemy z czosnkiem przez 6 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i czekamy, aż przestygnie.
Następnie łuskamy go z łupin i miksujemy wraz z czosnkiem i sokiem z cytryny.



Rozdrabniamy i stopniowo dodamy oliwę, do uzyskania gładkiej pasty nadającej się do smarowania. Następnie dodajemy drobno pokrojone oliwki i połowę mięty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Na rozgrzanej patelni opiekamy ciabattę przez około 3 minuty z każdej strony. 
Gdy kromki ostygną smarujemy je pastą z bobu i układamy na talerzu. Posypujemy resztą mięty i podajemy.





Smacznego!

Przepis GINO D"ACAMPO "Dieta Italiana"




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...