wtorek, 14 stycznia 2014

SNICKERDOODLES

Na pierwszy rzut oka przypominają pączki. Miękkie i delikatne. Zamiast cynamonu, za którym nie przepadam, użyłam przyprawy do ciasteczek korzennych. 

SNICKERDOODLES




Składniki na około 30 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis (zamiast można użyć np. gałkę muszkatołową),
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 75 g cukru,
  • 1 jajko.

Do obtoczenia:

  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych (zamiast można dodać np. cynamon).

W misce mieszamy mąkę, przyprawę, proszek do pieczenia, sól, odstawiamy na chwilę. Masło miksujemy z cukrem, aż do puszystości, wbijamy jajko i dalej ubijamy. Do ubitej masy dodajemy suche składniki i dobrze mieszamy (masa nie powinna się kleić).

Cukier do obtoczenia mieszamy z przyprawą. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze korzennym, kładziemy na blachę, delikatnie spłaszczamy (blachę wykładamy wcześniej papierem do pieczenia).

Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut, do złoto-brązowego koloru. Studzimy na kratce.






Smacznego :)

Zmodyfikowany przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".

Przepis dodaję do akcji:

4 komentarze:

  1. Mniam, pysznie wyglądają :)
    Ja zabrałam się dzisiaj za przygotowywanie ciasteczek, a okazało się, że do piekarnika wędruje mięsko... Więc czekam, heh... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste i pyszne przepisy zawsze budzą mój entuzjazm:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają i smakują pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...