sobota, 1 lutego 2014

MUSAKA - GRECKI ANTYDEPRESANT

Dzisiaj czas na musakę- potrawę idealną na długie, mroźne popołudnia.

Ojczyzną tej potrawy jest Arabia, o czym świadczą arabskie korzenie nazwy, pochodzącej od słowa "musaqua-h", czyli schłodzone ciasto.
Skąd nazwa? Podobno Arabowie jedzą ja na zimno. 


MUSAKA



Składniki (dla 4 osób):

  • 3-4 surowe ziemniaku,
  • 1 średni bakłażan,
  • 1/2 kg mielonej cielęciny/ jagnięciny,
  • białe wino, 
  • olej z pestek winogron, 
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól, 
  • pieprz.
na beszamel:
  • 1 łyżka masła, 
  • 3 łyżeczki mąki pszennej, 
  • mleko, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • gałka muszkatołowa.
Wykonanie:

Wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę wykładamy pokrojonymi w cienkie plastry ziemniakami. Kolejna warstwa to plastry bakłażana o grubości około pół centymetra, które kładziemy na dolną warstwę ziemniaków. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. W tym czasie na oleju z czosnkiem smażymy mieloną cielęcinę z majerankiem. Po około 10 minutach dodajemy dwie puszki posiekanych wcześniej pomidorów i mieszamy. Wyjmujemy blachę z podpieczonymi warzywami, rozprowadzamy mięso i przygotowujemy beszamel. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Zalewamy mlekiem, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Beszamelem zalewamy mięso i wkładamy do pieca. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 200 st, a na kolejne 25 minut zmniejszamy temperaturę do 180 st.
Dobrze wypieczona musaka musi mieć ciemnobrązową skórkę. Tylko wtedy mamy pewność, że wnętrze  nie będzie zbyt wilgotne.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...