środa, 8 stycznia 2014

LINGUINE Z TUNCZYKIEM, OLIWKAMI I MOZARELLA

Tym razem coś włoskiego :)

Linguine z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą



Składniki (dla 2 osób):

  • 3-4 gniazda makaronu linguine,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 75 g zielonych oliwek,
  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • kulka mozzarelli,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szalotka, 
  • oliwa,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 ostrej papryczki,
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz Kamis. 
Wykonanie:

Czosnek bardzo drobno siekamy, szalotkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patenię wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz i pokrojone pomidory pelati. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Wrzucamy szczyptę cukru i otartą skórkę z cytryny. 
Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka. Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki.
Makaron gotujemy al dente. 
Mozzarelle rwiemy palcami na duże kawałki. 
Ugotowany makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem i natką pietruszki. Od razu podajemy. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...