niedziela, 21 kwietnia 2013

TARTA CYTRYNOWA

Cytrynowy zawrót głowy :)

TARTA CYTRYNOWA



Składniki: 

ciasto:

  • 60 g nieobranych migdałów, 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/4 szklanki cukru pudru, 
  • 50 g zimnego masła,
  • 1 żółtko, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • szczypta soli.


masa:
  • 3 cytryny, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 
  • 3 jajka, 
  • 50 g masła, 
  • 2 łyżki oliwy. 


Wykonanie:

Migdały mielimy w blenderze. Następnie w dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy żółtko i oliwę. Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją przygotowanym wcześniej ciastem. Nakłuwamy widelczykiem i wstawiamy na około 1/2 godziny do lodówki (optymalnie). Następnie wstawiamy do rozgrzanego do około 150 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15 minut (aż ciasto uzyska złoty kolor). Czekamy, aż ciasto wystygnie, przygotowując międzyczasie masę cytrynową. Ścieramy skórkę z dwóch cytryn, a z wszystkich wyciskamy sok. Całość miksujemy wraz z jajkami, cukrem i mąką kukurydzianą. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty, nie przerywając mieszania! Po zdjęciu z ognia dodajemy małymi porcjami masło i wlewamy oliwę, stale mieszając aż składniki połączą się z masą. 
Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na kruchym cieście, a gdy ostygnie przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. 



Smacznego!

Zmodyfikowany przepis z: KUCHNIA nr 1-2013 

środa, 17 kwietnia 2013

MAKARON Z LOSOSIEM I FASOLKA SZPARAGOWA

Powiew wiosny, czyli idealna, apetyczna sałatka na przywitanie wiosny. 

MORSKA BRYZA



Składniki (dla 2 osób):
  • 2 garści makaronu, 
  • 250 g fasolki szparagowej, 
  • 15 dag wędzonego łososia, 
  • garść posiekanego szczypiorku, 
  • sól, 
  • pieprz


sos:
  • 2-3 łyżki majonezu, 
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy, 
  • 4 łyżki śmietany 10 % do sosów,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól, 
  • pieprz. 


Wykonanie:

Przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. Makaron gotujemy al dente, a fasolkę szparagową (niestety jeszcze mrożoną :( do miękkości). Łososia kroimy na kawałki. W misce mieszamy makaron, fasolkę, rybę, szczypiorek oraz sos. Od razu podajemy. 



Smacznego!

Zmodyfikowany przepis z magazynu KUCHNIA 06-2003

wtorek, 16 kwietnia 2013

CIASTO MARCHEWKOWE

Nigdy nie sądziłam, że marchewka w cieście może być tak pyszna!
A jednak :) 
Przekonały mnie do tego mama i siostra, które upiekły ciasto :)


CIASTO MARCHEWKOWE



Składniki: 

  • 400 g mąki, 
  • 400 g cukru, 
  • 12 g proszku do pieczenia, 
  • 8 g sody oczyszczonej, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1 łyżka cynamonu, 
  • 1/2 łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej, 
  • 250 ml oleju, 
  • 6 jajek,  
  • 400 g drobno startej marchewki.
Wykonanie: 

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu łączymy ubite jajka z olejem i starta marchewką. Następnie do suchych składników powoli dodajemy mokre, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie miała ona wymiary 35 x 28 cm). Pieczemy przez około 1 h w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. 



Smacznego!

Lekko zmieniony przepis z: http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

CZEKOLADOWO-SERNIKOWE MUFFINY

Wciąż szukając wiosny :)

CZEKOLADOWO-SERNIKOWE MUFFINY



Składniki (na około 20 muffin):

MASA CZEKOLADOWA:
  • kostka masła,
  • 2-3 łyżki kakao, 
  • 3 łyżki czekolady w proszku, 
  • 100 g brązowego cukru, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


MASA SEROWA:
  • 400 g twarogu sernikowego, 
  • 2 łyżeczki mąki, 
  • 3 łyki cukru, 
  • 2 białka 


+ słoik konfitury z owoców leśnych. 

WYKONANIE: 

W rondlu roztapiamy masło, dodajemy kakao i czekoladę, mieszamy do połączenia składników, a następnie zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy 6 łyżek konfitury z owoców leśnych, cukier, jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. 
W osobnym naczyniu mieszamy twarożek z białkami, cukrem i mąką. 
Czekoladową masę nakładamy do silikonowych foremek na muffinki, ale nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzch kładziemy masę serową. Muffiny wstawiamy do nagrzanego do ok. 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-35 minut. 



Smacznego!


niedziela, 7 kwietnia 2013

BLONDIE

Słodka blondynka na przekór wciąż zimowej aurze. 

BLONDIE



Składniki:
  • 1 szklanka stopionego masła, 
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 jajka, 
  • 1 tabliczka białej czekolady pokrojonej w kostkę, 
  • około 1 szklanki posiekanych orzechów włoskich i migdałów. 



Wykonanie:

W pierwszej misce mieszamy stopione masło z cukrem, a w drugiej przesianą przez sito mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Do maślanej masy dodajemy jajko i mieszamy mikserem, a następnie porcjami wsypujemy mąkę. Wrzucamy czekoladę, orzechy i migdały i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 150 stopni. 



Smacznego!

Trochę zmieniony przepis z najnowszego numeru KUCHNI (4-2013) 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...