wtorek, 16 kwietnia 2013

CIASTO MARCHEWKOWE

Nigdy nie sądziłam, że marchewka w cieście może być tak pyszna!
A jednak :) 
Przekonały mnie do tego mama i siostra, które upiekły ciasto :)


CIASTO MARCHEWKOWE



Składniki: 

  • 400 g mąki, 
  • 400 g cukru, 
  • 12 g proszku do pieczenia, 
  • 8 g sody oczyszczonej, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1 łyżka cynamonu, 
  • 1/2 łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej, 
  • 250 ml oleju, 
  • 6 jajek,  
  • 400 g drobno startej marchewki.
Wykonanie: 

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu łączymy ubite jajka z olejem i starta marchewką. Następnie do suchych składników powoli dodajemy mokre, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie miała ona wymiary 35 x 28 cm). Pieczemy przez około 1 h w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. 



Smacznego!

Lekko zmieniony przepis z: http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/

3 komentarze:

  1. też lubię taką marchewkę schowaną w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ano może :) uwielbiam marchewkowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...