niedziela, 22 grudnia 2013

MIGDALOWE ROGALIKI

Vanillekipferl lub Vanille Hörnchen to tradycyjne, niemieckie/ austriackie, kruche rogaliki. Ciasteczka piecze się co najmniej tydzień przed świętami i przechowuje się w metalowym pudełku. 

MIGDAŁOWE ROGALIKI:




Składniki:
  • 18 dag mąki pszennej,
  • 10 dag masła,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 5 dag zmielonych migdałów,
  • do posypania: 6 dag cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym. 
Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na kilka części i formujemy rogaliki. Układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy na jasnożółty kolor. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. 



Guten Appetit! 

Źródło: Kuchnia 12-1998

W świątecznym nastroju dalej cieszymy się z sukcesów naszych skoczków w Engelbergu :)

Źródło: http://eurosport.yahoo.com/


Przepis dodaję do akcji:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...