poniedziałek, 23 grudnia 2013

CYTRYNOWO-MIGDALOWE CIASTECZKA

Z najlepszymi Świątecznymi życzeniami od Madziora i Kejt:)

CYTRYNOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA



Składniki:

  • 2 cytryny,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 200 schłodzonego masła. 
na lukier:
  • szklanka cukru pudru,
  • 2-3 łyżki wrzątku.
Wykonanie:

Cytryny szorujemy, parzymy wrzątkiem, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok z 1 cytryny. Mąkę, mielone migdały i cukier puder przesiewamy przez sitko, dobrze mieszamy. Tworzymy kopczyk, robimy w nim wgłębienie, wbijamy w nie żółtka, wsypujemy skórkę cytrynową. 
Masło kroimy na kawałki, układamy na pozostałych składnikach, siekamy wszystko nożem i polewamy sokiem z cytryny. Zagniatamy ciasto, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm. Foremkami wycinamy ciastka i pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 
Ciasteczka polewamy lukrem i dekorujemy orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi. 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...