Lubię ten przepis za prostotę i szybkość przygotowania.
Po pokrojeniu wszystkich składników, wystarczy włożyć formę do pieca i chwilę poczekać...
PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI
Składniki (dla 4 osób):
- 4 udka z kurczaka,
- główka czosnku,
- 1 cebula,
- 2 gałązki świeżego oregano,
- 6 ziemniaków (średniej wielkości),
- 500 g pieczarek,
- 2 gałązki pomidorów koktajlowych,
- 1 (sparzona wcześniej) cytryna,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- oliwa.
JAK TO ROBIMY?
Umyte i osuszone udka nacieramy solą oraz pieprzem. W brytfance układamy cząstki wyszorowanych wcześniej ziemniaków, cebulę pokrojoną w piórka, ząbki czosnku, połówki pieczarek, pokrojoną na osiem części cytrynę oraz pomidory w gałązkach. Na warzywach układamy kurczaka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz polewamy obficie oliwą. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, od czasu do czasu polewając mięso sokami z pieczenia.
Smacznego!
Źródło inspiracji: Kuchnia 2-2012
Lubię takie dania
OdpowiedzUsuńPieczony kurczak i pieczone warzywa - to lubię !
OdpowiedzUsuńNie jem mięsa, ale estetyka tego dania bardzo do mnie przemawia. Super zdjęcie! Pozdrawiam!! Dorota
OdpowiedzUsuń