sobota, 3 listopada 2012

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI

Lubię ten przepis za prostotę i szybkość przygotowania. 
Po pokrojeniu wszystkich składników, wystarczy włożyć formę do pieca i chwilę poczekać... 

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI



Składniki (dla 4 osób):
  • 4 udka z kurczaka,
  • główka czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 gałązki świeżego oregano,
  • 6 ziemniaków (średniej wielkości),
  • 500 g pieczarek, 
  • 2 gałązki pomidorów koktajlowych, 
  • 1 (sparzona wcześniej) cytryna,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz,
  • oliwa. 


JAK TO ROBIMY?

Umyte i osuszone udka nacieramy solą oraz pieprzem. W brytfance układamy cząstki wyszorowanych wcześniej ziemniaków, cebulę pokrojoną w piórka, ząbki czosnku, połówki pieczarek, pokrojoną na osiem części cytrynę oraz pomidory w gałązkach. Na warzywach układamy kurczaka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz polewamy obficie oliwą. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, od czasu do czasu polewając mięso sokami z pieczenia. 



Smacznego!

Źródło inspiracji: Kuchnia 2-2012

3 komentarze:

  1. Pieczony kurczak i pieczone warzywa - to lubię !

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jem mięsa, ale estetyka tego dania bardzo do mnie przemawia. Super zdjęcie! Pozdrawiam!! Dorota

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...