czwartek, 28 czerwca 2012

MAKARON Z CUKINIA

Wieczorem odbędzie się drugi półfinał EURO 2012 Niemcy-Włochy. Kulinarnie i na temat polecam na dzisiejszą kolację:

MAKARON Z CUKINIĄ



Składniki (dla 2 osób):
  • 1 średnia młoda cukinia, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • pęczek natki pietruszki,
  • kilka łyżek oleju z pestek winogron,
  • tarty ser grana padano,
  • świeżo mielony pieprz, 
  • sól,
  • garść suszonych pomidorów,
  • makaron (wg uznania).


Jak to zrobić?

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jeden obrany ząbek czosnku siekamy razem z pietruszką, a drugi kroimy w cienkie plasterki. Cukinię i czosnek smażymy na oleju przez około 7-8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekane suszone pomidory, pietruszkę oraz czosnek i mieszamy. Posypujemy tartym serem. Od razu podajemy.





Smacznego!

A Wy komu dziś kibicujecie?

Nie mogłam się powstrzymać i poniżej wklejam zapowiedź filmową dzisiejszego półfinału zamieszczoną na stronie internetowej "La Stampa".

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :) też uwielbiam włoską kuchnię :) polecam też makaron z cukinią i bakłażanem:

    http://marcelinasunnyday.blogspot.com/2012/06/penne-z-cukinia-i-bakazanem.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...