wtorek, 5 czerwca 2012

CHRUPIACY LOSOS Z ORZEZWIAJACYM DIPEM

Przeglądając ostatnio różne strony znalazłam kolejny, genialny przepis Jamiego na łososia i nie umiałam się mu oprzeć!

CHRUPIĄCY ŁOSOŚ Z ORZEŹWIAJĄCYM DIPEM







Składniki (dla 2 osób):

  • 400 g fileta z łososia,
  • skórka i sok z 0,5  cytryny,
  • pęczek posiekanych listków bazylii,
  • olej z pestek winogron,
  • sól,
  • pieprz,
  • jogurt grecki,
  • ogórek,
  • papryczka chili,
  • mięta/ oregano,
  • oliwa z oliwek.


Wykonanie:
Łososia myjemy, osuszamy i wyciągamy ości. Ostrym nożem nacinamy mięso (na około 1 cm) i posypujemy otartą skórką z cytryny, listkami bazylii. Następnie wcieramy je w łososia i nacieramy solą oraz pieprzem i polewamy oliwą. Pakujemy w folię aluminiową i pieczemy 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. 
Przygotowujemy dip. Obieramy ogórka, kroimy wzdłuż i łyżeczką usuwamy gniazda nasienne.



Kroimy w kostkę i mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, połową chili i mięty lub oregano. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Łososia wyciągamy z piekarnika. Przekładamy na talerze. Podajemy z dipem posypanym pozostałymi listkami bazylii.



Smacznego!

Przepis z programu Jamie w domu.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...