Sezon truskawkowy dobiega już niestety końca. Jego dobrym zwieńczeniem może być poniższa propozycja, do której można również sięgnąć, gdy zatęsknimy za latem, wykorzystując mrożone owoce!
NAJLEPSZE CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI
I KRUSZONKĄ
Składniki:
- 200 g masła,
- szczypta soli,
- 160 g cukru,
- 4 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 600 g truskawek.
Kruszonka:
- 75 g mąki pszennej,
- 50 g schłodzonego masła,
- 25 g cukru pudru.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy.
Mikserem ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane składniki suche i mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Składniki kruszonki wrzucamy do naczynia, szybko siekamy, następnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypujemy trochę mąki.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce, rozcięciami ku górze. Posypujemy równomiernie kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przepis pochodzi z: mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz