piątek, 25 lipca 2014

MUFFINY OTREBOWE Z JAGODAMI

 Jagodowo... :-)

 MUFFINY OTRĘBOWE Z JAGODAMI

 
Składniki na około 18 sztuk:
  • 100 g otrębów owsianych,
  • 300 ml mleka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 220 g cukru,
  • 300 ml oleju słonecznikowego,
  • 200 g jagód (lub borówki amerykańskiej).

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia wsypujemy mąkę, sodę, proszek, otręby, cukier i mieszamy. Do drugiego naczynia wbijamy jajka, roztrzepujemy je trzepaczką, dodajemy olej, mleko i mieszamy. Łączymy zawartość obu naczyń i jagody, mieszając mało dokładnie trzepaczką, by składniki się z grubsza połączyły. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, rozdzielamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Smacznego :)


Przepis pochodzi z: mojewypieki.com, dodaję go do akcji:

Słodkie jagodowe lato

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...