czwartek, 19 czerwca 2014

PIZZA ZE SZPARAGAMI

Kupujcie szybko i pieczcie, bo za chwilę świeżych szparagów już nie będzie!

PIZZA ZE SZPARAGAMI





Składniki (na 2 pizze o średnicy około 26 cm):

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
  • 1/2 puszki pomidorów, 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 
  • sól i pieprz, 
  • 1/2 łyżeczki cukru.

Dodatki:
  • porcja sosu pomidorowego z powyższych składników,
  • kulka białej mozzarelli,
  • 100 g sera brie lub camembert,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 6 plasterków szynki dojrzewającej (pizza ze szparagami i szynką),
  • jajko (pizza ze szparagami i jajkiem),
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:


Ciasto: podgrzaną wodę (bardzo dobrze ciepłą, ale nie gorącą) wlewamy do większego kubka lub miski, dodajemy drożdże (w temperaturze pokojowej), cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (drożdże muszą się dobrze spienić). Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto przez 10 - 15 minut aż będzie elastyczne, miękkie i gładkie. Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Dwie tortownice lub blaszki o średnicy około 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, do każdej wkładamy po jednej części ciasta i wykładamy nim całe dno ugniatając palcami. Odstawimy na minimum 0,5 godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170℃.

Sos pomidorowy: w rondelku zagotowujemy pomidory razem z oliwą, doprawiamy solą, cukrem, suszonym oregano i pieprzem. Gotujemy przez około 15 minut, na koniec miksujemy na gładki sos.

Dodatki: szparagi płuczemy, odłamujemy twarde, grube końcówki. Łodygi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 1,5 minuty, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą aby zatrzymać dalszy proces gotowania. Kroimy na połówki. Mozzarellę i ser brie lub camembert trzemy na tarce o dużych oczkach.

Pizza ze szparagami i szynką: podrośniętą pizzę smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, rysując spiralę. Posypujemy połową tartej mozzarelli (drugą połowę dajemy pod koniec pieczenia), kładziemy szparagi, posypujemy tartym serem brie lub camembertem, układamy plasterki szynki i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut aż pizza urośnie i lekko zrumieni się na brzegach. Na 1-2 minuty przed końcem posypujemy resztą mozzarelli. Przed podaniem ozdabiamy listkami bazylii.




Pizza ze szparagami i jajkiem: podrośniętą pizzę smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, rysując spiralę. Posypujemy tartą mozzarellą, kładziemy szparagi, posypujemy tartym serem brie lub camembertem i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut aż pizza urośnie i lekko zrumieni się na brzegach. Na 2 minuty przed końcem wbijamy jajko na środek pizzy. Białko powinno być ścięte, żółto ma pozostać miękkie.




Smacznego!

Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...