niedziela, 8 czerwca 2014

NAJLATWIEJSZE CIASTO TRUSKAWKOWE

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba go jak najlepiej wykorzystać! ;)

NAJŁATWIEJSZE CIASTO TRUSKAWKOWE





Składniki:

  •  4 jajka, białka i żółtka oddzielnie,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 500 - 600 g dowolnych owoców (u mnie truskawki),
  • cukier puder do oprószenia.

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy.
Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier wraz z cukrem wanilinowym, co ważne - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna nam powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewamy olej, nie przestając miksować. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.
Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na górę wykładamy owoce, wciskając je lekko do środka (u mnie truskawki były do połowy zanurzone w surowym cieście).
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. 
Ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego! ;-)



  
Przepis pochodzi z: mojewypieki.com, dodaję go do akcji:

Milion smaków truskawek

1 komentarz:

  1. Pychotka :)

    Zapraszam do mnie na najlepsze lody bananowe!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...