czwartek, 2 stycznia 2014

KAJMAKOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADA

Coś słodkiego z okazji Nowego Roku :) 

KAJMAKOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 


Składniki na około 30 sztuk:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 100 g masy kajmakowej (zwanej również krówkową), 
  • 4 łyżki cukru,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 laska wanilii Kamis,
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady.

Wykonanie:
W misce umieszczamy masło, masę kajmakową, cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, wanilię i miksujemy. Na koniec wrzucamy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy. Blachę do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce w sporych odstępach od siebie. i spłaszczamy dłonią. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 13 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów. Wyjmujemy, przez chwilę pozostawiamy na blaszce, następnie przekładamy na kratkę do wystudzenia.





Smacznego :-)

Zmodyfikowany przepis z: 
http://www.mojewypieki.com/ 

4 komentarze:

  1. Smakowite:) czy zamiast masy kajmakowej tej gotowej mogę taka domowa dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! ;) myślę, że można użyć domowej, ja z braku czasu dodałam gotową z puszki

      Usuń
  2. Mmm... ciasteczka z masą kajmakową... Ale muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...