czwartek, 26 kwietnia 2012

PITY Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM JOGURTOWYM

Pyszne, kolorowe pity z pieczonym kurczakiem są idealną propozycją na ekspresowy obiad. 


PITY Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM JOGURTOWYM




Składniki (dla 2 osób):
  • 4 pity,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 1 czerwona papryka, 1 szalotka, 
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa,
  • ~10 liści sałaty,
  • puszka kukurydzy, 
  • 2 pomidory, 
  • ogórek konserwowy, 
  • oliwki, 
  • olej z pestek winogron, 
  • sól, 
  • pieprz. 

sos:
  • duży jogurt naturalny, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz. 


Wykonanie:
Kurczaka kroimy w drobne kawałki, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą oraz polewamy 2- 3 łyżkami oleju i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i szalotkę.

 Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 30 min, aż mięso uzyska złoty kolor.
Sałatę myjemy osuszamy i drzemy na mniejsze kawałki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Ogórka i oliwki kroimy w plasterki. Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odsączamy z zalewy.

Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z majonezem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.
Skropione wodą pity podgrzewamy 2-3 min w piekarniku. Po wyjęciu z pieca wypełniamy je kurczakiem i warzywami oraz polewamy sosem. Od razu podajemy :)


Smacznego!

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie dania!
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. też je lubię :)
    dzięki za podpowiedź z weryfikacją, nawet jej nie zauważyłam :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...