wtorek, 17 kwietnia 2012

Kurczak w pomaranczach

Kolejna,tym razem pomarańczowa propozycja na kurczaka :)

                             KURCZAK W POMARAŃCZACH

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 udka z kurczaka,
  • 1 pomarańcza,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz


marynata:

  • 2 łyżki miodu,
  • 4-5 cm kawałek imbiru starty na tarce,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków",
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej,
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron.


Wykonanie:
Kurczaka nakłuwamy ostrym nożem, opruszamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i zalewamy nimi mięso. Zostawiamy na noc w lodówce.

Pomarańczę kroimy w plastry. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia układamy mięso i owoce oraz dodajemy resztę marynaty.


Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Co jakiś czas polewamy kurczaka sosem powstającym podczas pieczenia.
Przekładamy na talerze i od razu podajemy.


Smacznego!

Przepis z okładki marcowej Kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...