wtorek, 27 października 2015

TARTA AGRESTOWA Z BEZA

Zmiana czasu na zimowy spowodowała, że jeszcze bardziej zaczęłam tęsknić za latem... W czeluściach mojego laptopa odnalazłam przepis aż z lipca na fantastyczną tartę! Kwaśny agrest idealnie komponuje się ze słodką bezą! Może zamroziliście troszkę agrestu latem? Ja z upieczeniem tej tarty muszę niestety poczekać do następnych wakacji :-(
  
TARTA AGRESTOWA Z BEZĄ



Składniki na spód:
  • 1,5 szklanki mąki owsianej, 
  • 375 ml mleka, 
  • 3 łyżki masła klarowanego (w temperaturze pokojowej),
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • szczypta skórki z limonki (lub cytryny), 
  • szczypta soli.
Składniki na nadzienie agrestowe:
  • 800 g agrestu,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka masła.
Składniki na bezę:
  • 4 białka, 
  • 240 g cukru, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:

Przygotowujemy spód. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy łyżką do połączenia. Wyciągamy z miski i wyrabiamy ciasto na desce lub stolnicy aż będzie elastyczne. Na podsypanej mąką stolnicy delikatnie rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy do formy na tartę (moja ma średnicę 28 cm) i dłonią dokładnie formujemy brzegi. Widelcem robimy dziurki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, pieczemy około 15-20 minut (do zrumienienia).
Przygotowujemy nadzienie. W garnku umieszczamy agrest, cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści, agrest zmięknie i puści dużo soku. Nie gotujemy do rozgotowania agrestu! Zdejmujemy z palnika, sok odcedzamy przez sitko. Dodajemy do niego 3 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Owoce i sok z mąką z powrotem umieszczamy w garnuszku, mieszając, zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, do jeszcze gorącego nadzienia dodajemy masło, mieszamy dokładnie do jego roztopienia. Lekko studzimy.
Białka ubijamy w misie miksera na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną.
Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką wykładamy pianę bezową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy przez około 30 minut, do zrumienienia bezy. Wyjmujemy, studzimy (podczas studzenia nadzienie agrestowe stężeje).


Smacznego :-)

P.S. Zmodyfikowany (spód i lekko nadzienie) przepis pochodzi z: mojewypieki.com

1 komentarz:

  1. Mmm, uwielbiam takie słodko-kwaśne smaki :)
    A agrestu w tym roku wcale nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...