czwartek, 4 czerwca 2015

ZIELONE SZPARAGI W SZYNCE DOJRZEWAJACEJ Z JAJKIEM NA MIEKKO

Szybka propozycja idealna na weekendowego grilla. Można serwować zarówno na śniadanie, jak i jako przystawkę. Polecam, pyszne!

ZIELONE SZPARAGI W SZYNCE DOJRZEWAJĄCEJ
Z JAJKIEM NA MIĘKKO
 


Składniki:
  • 10 zielonych szparagów, 
  • 5 plasterków szynki dojrzewającej, 
  • sól i świeżo zmielony pieprz, 
  • oliwa z oliwek,
  • 1 jajko.

Wykonanie:

Odłamujemy i wyrzucamy zdrewniałe łodygi szparagów, wyginając łodygi w łuk. Szparagi zawijamy plastrami szynki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Grillujemy około 15 minut, tak aby szynka była chrupiąca. Jajko gotujemy na miękko: zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty, hartujemy. Jajko podajemy z ciepłymi szparagami. 

Smacznego!

P.S. Szynkę można również zastąpić boczkiem. 



Przepis dodaję do akcji:

Przepis pochodzi z: Apetyt 2/2015

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...