czwartek, 11 grudnia 2014

ABRACCI, CZYLI WLOSKIE OBJECIA

Ostatnio rzadko się tu pojawiam, ale koniec roku jest dosyć intensywny ;-)
Wreszcie dzielę się z Wami przepisem na moje ulubione ciasteczka, które pierwszy raz odkryłam podczas jednej z podróży do Włoch (i stały się absolutnym hitem tych wakacji!). Od tego czasu ilekroć jestem we Włoszech muszę kupić obowiązkowo choć jedną paczkę! W internecie udało mi się znaleźć przepis, który jest bardzo bliski smaku oryginalnych ciasteczek ;-) 
Świetnie komponują się z poranną kawą!

ABRACCI


Składniki:

Ciasto waniliowe:

  • 280 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki śmietany kremówki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Ciasto czekoladowe:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 75 ml (5 łyżek) mleka,
  • 30 g (1/4 szklanki) kakao w proszku niesłodzonego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

W dwóch miskach mieszamy do uzyskania gładkiej masy składniki na waniliowe i czekoladowe ciasto.
Z każdego z ciast lepimy kulki wielkości dużej wiśni. Następnie z gotowych kulek formujemy wałki o długości około 5 cm, a z nich półksiężyce, których końce łączymy ze sobą poprzez nakładanie jednego koloru nad drugim – na przemian. Nie jest konieczne, aby końce mocno przylegały do siebie.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 2 cm od siebie. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez około 15 minut, aż ciasteczka przybiorą lekko złoty kolor.


Buon appetito! 


3 komentarze:

  1. Nie dziwię się, że jak tylko tam jedziesz kupujesz je, wyglądają przepysznie ^^ I tym bardziej gratuluję, że sama je zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam serdecznie na mojego nowego bloga kulinarnego :) veggieappetizing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne ciasteczka! Uwielbiam po stokroć włoskie smaki <3 :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...