wtorek, 25 listopada 2014

DOMOWA GRANOLA

Kolejny post z cyklu wiem co jem. Tym razem proponuję wam samodzielnie przygotowaną granolę, która świetnie sprawdza się na śniadanie, np. razem z jogurtem, mlekiem, owsianką, polana syropem klonowym lub miodem. 

Pestki dyni w dużej części zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, tzw. kwasy wielokrotnie nienasycone. Stanowią one niezbędne dla organizmu elementy, wykorzystywane są do budowy witaminy D, hormonów, a także ścian komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają również w organizmie funkcje transportowe – biorą udział w przenoszeniu enzymów w ludzkim ciele. Pestki dyni, oprócz kwasów tłuszczowych, zawierają też mnóstwo witamin i minerałów. Witaminy obecne w pestkach dyni, to: E, B1, B2, B6, A, C oraz D.

Pestki słonecznika są  bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Słonecznik jest także źródłem witamin. Przede wszystkim witaminy E, witamin z grupy B oraz A i D. Chrupiąc słonecznik dostarczamy więc organizmowi cennych antyoksydantów, wspomagamy nasz wzrok, wzmacniamy kości i dbamy o cerę. Pestki słonecznika to także źródło ważnych dla zdrowia pierwiastków, jak cynk, żelazo, potas i wapń. Ich rola w organizmie jest niebagatelna. 

Ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój. Potrawy z ziarnem owsa to nie tylko sycący i zdrowy posiłek, ale również źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.


DOMOWA GRANOLA



Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki pestek dyni,
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika,
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • mała szczypta soli morskiej,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1/3 szklanki zaparzonej czarnej lub zielonej herbaty + sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie, pestki, wiórki kokosowe, cynamon i sól, wszystko mieszamy. Herbatę łączymy z miodem i wlewamy do miski z płatkami. Mieszamy i wykładamy na przygotowaną blaszkę. Rozkładamy równomiernie na całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie mieszamy płatki i pieczemy przez kolejne 10 minut na lekko miodowy kolor. Zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu wsypujemy do słoika lub papierowej torebeczki. 

P.S. 
Oczywiście herbatę można zamienić np. sokiem, jak również zamiast orzechów włoskich możemy użyć laskowych, nerkowca lub migdałów. 

Smacznego!



Przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...