niedziela, 2 listopada 2014

CHILI CON CARNE

Szybkie w przygotowaniu, mało pracochłonne i sycące danie. Idealne na rodzinny obiad w domu lub lunch w pracy. Mieszanka rozgrzewających przypraw w sam raz na krótkie i chłodne, jesienne dni. 
Oryginalna wersja tej potrawy pochodzi z amerykańskiego stanu Teksas, który był niegdyś hiszpańsko - meksykańskim stanem. 

CHILI CON CARNE



Składniki:
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 500 g mielonej cielęciny,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 puszka pomidorów z sosem pomidorowym,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie;

Do podania:
  • chipsy z tortilli, 
  • placki tortilli, 
  • biały ryż

Wykonanie:

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano, mieszając smażymy przez ok. 1 minutę. Stopniowo dodajemy zmieloną cielęcinę, mieszając rumienimy z każdej strony.
Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawiamy je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodajemy pomidory z zalewą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
Przykrywamy i dusimy przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy paprykę, gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę i gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty.
Podajemy na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli.

¡Buen provecho!


Oryginalny przepis pochodzi: kwestiasmaku.com, powyższa wersja jest zmodyfikowana ;)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie pikantne i sycące klimaty. Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...