czwartek, 7 sierpnia 2014

MAKARON Z CUKINIA I SZAFRANEM

Szybka propozycja na kolejny upalny weekend, kiedy od samego stania przy kuchence jest już gorąco ;) Szafran pięknie barwi cukinię i niesamowicie pachnie!

MAKARON Z CUKINIĄ I SZAFRANEM



Składniki (2 porcje):
  • szczypta nitek szafranu,
  • 200 g makaronu w kształcie rurek,
  • ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cukinia ze skórką,
  • 1 szklanka drobno startego grana padano,
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku.

Wykonanie:

Szafran zalewamy 1/4 szklanki ciepłej wody i odstawiamy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i szklimy czosnek, następnie dodajemy cukinię pokrojoną w wąskie plasterki. Lekko solimy i dusimy razem aż cukinia zmięknie i bardzo delikatnie się zrumieni, przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Możemy podlać odrobiną wody, gdyby cukinia chciała się przypalić, lub też na trochę przykryć patelnię aby zwiększyć ilość soku. Dodajemy szafran wraz z wodą, pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek oraz tymianek, gotujemy. Makaron cedzimy i dodajemy do cukinii, mieszamy. Posypujemy tartym grana padano, doprawiamy ewentualnie solą oraz przekładamy do głębokich talerzy.

Buon appetito!


Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestia smaku

1 komentarz:

  1. Propozycja potrawy jak najbardziej imponująca.Pozdrawiam i zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...