niedziela, 17 sierpnia 2014

LEKKO EGZOTYCZNE CIASTO Z JAGODAMI

Pyszne, puszyste, delikatne ciasto ucierane, któremu nuty egzotycznej dodają wiórki kokosowe oraz limonka. W sam raz na niedzielne, letnie popołudnie!

LEKKO EGZOTYCZNE CIASTO Z JAGODAMI


Składniki:
  • 180 g masła,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 3/4 szklanki maślanki,
  • sok i skórka otarta z 1 limonki,
  • 3 szklanki jagód,
  • cukier puder, do oprószenia

Wykonanie: 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiewamy, mieszamy z solą i wiórkami kokosowymi, odkładamy.
Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie ucierając. Dodajemy odłożone suche składniki na przemian z maślanką, miksując. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy skórkę i sok z limonki, miksujemy.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. W formie rozprowadzamy równo ciasto, na wierzch wysypujemy owoce.
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.



Smacznego :)

Przepis pochodzi z: mojewypieki.com

5 komentarzy:

  1. Zjadłbym! Jagody uwielbiam tak samo jak borówki!.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagody są ciekawym dodatkiem do ciast.Bardzo ciekawy przepis na ciasto, póki jeszcze ostatnie jagody można dorwać;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne ciasto, na pewno warte wypróbowania:) będę zaglądać przez włoskie klimaty:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę kawałeczek, tak apetycznie to ciasto wygląda...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...