poniedziałek, 17 marca 2014

CZEKOLADOWE CIASTO Z GUINNESSEM

Happy Saint Patrick's Day!

CZEKOLADOWE CIASTO Z GUINNESSEM




Składniki:

  • 200 ml ciemnego piwa Guinness,
  • 200 g masła,
  • 60 g kakao,
  • 320 g cukru, 
  • 110 ml śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Wykonanie:

Do szerokiego garnuszka wlewamy piwo. Dodajemy pokrojone masło i podgrzewamy, aż się rozpuści w piwie. Zdejmujemy z palnika, do ciepłej mieszanki dodajemy przesiane kakao i cukier, mieszamy.
W osobnej misie, mikserem ubijamy kwaśną śmietanę i jajka. Wlewamy do mieszanki piwnej (może być ciepła, lecz nie gorąca) i krótko miksujemy, do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, mieszamy trzepaczką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Opcjonalnie możemy udekorować polewą czekoladową.




Smacznego!

made by Kate

Przepis pochodzi z: mojewypieki.com

1 komentarz:

  1. Gdyby nie ta dieta.. to bym się skusiła a tak a propo te ciasto jest dosłownie czarne widać, że multum czekolady. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...