sobota, 2 listopada 2013

FASZEROWANE BAKLAZANY

Kolejny wpis z cyklu "wiem co jem". Tym razem słów kilka o quinoa, czyli komosie ryżowej. 

Uprawiana była w górskich regionach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat temu. Nazywana przez cywilizację Inków „matką zbóż”, dodawała sił starożytnym wojownikom. Wbrew swojemu przydomkowi komosa, podobnie jak gryka i amarantus, należy do grupy tzw. pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię, lecz nie będących zbożami. 
Quinoa wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. 


Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.


Nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, jednak tłuszcz ten stanowią głównie wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach. 

Nieoczyszczone nasiona komosy pokryte są saponiną- związkiem chemicznym o gorzkim smaku. Aby pozbyć się goryczki, należy je przed gotowaniem dokładnie opłukać. W tym celu umieszczamy nasiona w sicie o drobnych oczkach i przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody, mieszając cały czas palcami. Jeśli zależy nam na wydobyciu charakterystycznego, orzechowego posmaku komosy, możemy pozostawić nasiona do wyschnięcia i przed gotowaniem podprażyć je przez ok. 5 minut na suchej patelni, na średnim ogniu, cały czas mieszając.

FASZEROWANE BAKŁAŻANY



Składniki (dla 4 osób):

  • 2 bakłażany,
  • 150 g  quinoa,
  • 8-10 suszonych pomidorów,
  • garść(5-6) suszonych na słońcu moreli, 
  • 3-4 gałązek świeżego tymianku,
  • oliwa,
  • sól, 
  • świeżo mielony biały pieprz. 

Wykonanie:

Przekrojone na pół i skropione oliwą bakłażany pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż zmiękną. Międzyczasie gotujemy komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory i morele kroimy w paseczki i mieszamy z ugotowaną quinoa. Dodajemy posiekany tymianek, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy przez 10 do 15 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy posypać startym serem grana padano. 



Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...