niedziela, 28 lipca 2013

TARTA MALINOWA

TARTA MALINOWA



Składniki:

ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 140 g masła, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • szczypta soli

krem:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml zagęszczonego mleka słodzonego, 
  • 2 jajka.
wierzch:
  • 2 kartonowe pudełka malin. 
Wykonanie:

Robimy ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól i cukier, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 150 stopni.
Przygotowujemy krem: jajka ucieramy z 1/2 mleka skondensowanego. Następnie ucieramy mascarpone dodając powoli naprzemiennie masę jajeczną i pozostałą część mleka. Tak przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut, aż masa się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika od razu gęsto układamy maliny. 

Smacznego!






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...