czwartek, 25 lipca 2013

TIRAMISU

Deser, który prawie zawsze poprawi mi humor :)

Jak przeczytałam kiedyś z jednym z felietonów Tessy Capponi-Borawskiej pierwowzorem tiramisu był ponoć deser zuppa del duca, przygotowany na początku XVIII wieku przez sieneńskich kucharzy z okazji wizyty Wielkiego Księcia Toskanii Kosmy III Medyceusza. 

W styczniu 2013 r. deser został nawet ogłoszony oficjalnym daniem VI Międzynarodowego Dnia Włoskiej Kuchni jako najbardziej znane ciasto we włoskiej tradycji oraz najbardziej rozpowszechnione w ciągu ostatnich trzydziestu lat.
Nie da się ukryć, że tiramisu zrobiło zawrotną karierę, a wariantów tego deseru jest mnóstwo. Jednak sekretem udanego tiramisu są dobrej jakości biszkopty savoiardi i porządne tmasacarpone. Próbowałam ostatnio tego deseru z śmietaną i nie smakował, tak jak powinien. 


TIRAMISU



Składniki: 

  • 750 g serka mascarpone, 
  • 6 dużych żółtek, 
  • 2 duże opakowania biszkoptów savoiardi, 
  • 6 płaskich łyżek cukru, 
  • 2 szklanki świeżo zaparzonej, mocnej kawy, 
  • 50 ml żubrówki (lub amaretto), 
  • kakao (do oprószenia).

Wykonanie: 


Sparzone żółtka ucieramy z cukrem mikserem na jednolitą, kremową masę. Stopniowo dodajemy mascarpone, aż uzyskamy gładką masę. 
Do zaparzonej wcześniej i wystudzonej kawy dodajemy żubrówkę. Biszkopty zanurzamy w kawie (tak by tylko nią nasiąknęły) i szybko i przekładamy do blachy. Na biszkoptowy spód nakładamy połowę przygotowanej wcześniej masy. Na serek ponownie układamy biszkopty, a następnie drugą warstwę masy.  
Wstawiamy na noc do lodówki, a przed podaniem posypujemy kakao. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...