wtorek, 31 stycznia 2012

FRANCUSKA KOLACJA, czyli SAŁATKA NICEJSKA

W ten mroźny wieczór postanowiłam przywołać jedno z wakacyjnych, słonecznych wspomnień z przed kilku lat, a zarazem jedno z moich ulubionych dań.
Tradycyjna wersja zawiera wyłącznie surowe składniki poza gotowanym jajkiem i bobem.
Według mieszkańców Nicei faux pas jest dodawanie do niej jakichkolwiek gotowanych warzyw, poza wcześniej przeze mnie wymienionymi.
Sałatkę serwuje się z tuńczykiem lub filetami anchois, ale nigdy z jednym i drugim jednocześnie.
Kiedyś tradycyjnie była podawana z anchois, gdyż tuńczyk uchodził za wykwintną i dość drogą rybę.

Moja dzisiejsza wersja jest uboższą i zimową wariacją tradycyjnej sałatki, gdyż warzywa o tej porze roku nie są takiej jakości, jak w lecie, chociaż  czuć w niej wyraźnie powiew słonecznej Prowansji :)

SAŁATKA NICEJSKA

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 4 pomidory,
  • 1 zielony ogórek,
  • 200 g świeżego lub mrożonego bobu,
  • 1 żółta papryka,
  • kilka szalotek,
  • puszka tuńczyka lub filetów anchois,
  • sos vinaigrette,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • ew. jajko na twardo,
  • oliwki,
  • bazylia/ natka pietruszki.


Wykonanie:
Bób gotujemy i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w cząstki, a ogórka w plasterki, natomiast paprykę w paseczki. Tuńczyka wyciągamy z puszki i odsączamy na sicie. Szalotkę kroimy w krążki.
Na talerzach układamy kolejno na 1/4: paprykę, pomidory, bób i ogórka. Całość polewamy sosem vinaigrette, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy szalotką i ziołami.
Na środku warzyw kładziemy tuńczyka.


bon appétit!

"ZŁODZIEJSKIE" PENNE Z CHORIZO

Wreszcie po sesji i odpoczynku po niej :P znalazłam trochę wolnego czasu na kolejną reaktywację bloga :)
Dziś daniem głównym mojego obiadu było penne z kiełbaskami chorizo.
Chorizo jest tradycyjną hiszpańską kiełbasą produkowaną z wieprzowiny. Krótko mówiąc konkretna, wyrazista i charakterystyczna, może dlatego że w meksykańskim slangu oznacza tyle, co...złodziej.

"ZŁODZIEJSKIE" PENNE Z CHORIZO

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 200 g makaronu penne,
  • 150 g kiełbasy chorizo,
  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • kieliszek białego wytrawnego wina,
  • 1 szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • parmegiano reggiano,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • kilka łyżek oleju z pestek winogron.


Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię nalewamy kilka łyżek oleju z pestek winogron i szklimy na nim drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo i chwilę podsmażamy.
Gdy kiełbasa się zrumieni wlewamy białe wino i odparowujemy.
Kiedy wino odparuje wlewamy zmiksowane wcześniej pomidory. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, odparowujemy, aż sos zgęstnieje.
W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, dodajemy do sosu i mieszamy.
Nakładamy na talerze i posypujemy obficie startym parmezanem i posiekaną bazylią.

Smacznego :)

Przepis inspirowany pomysłem Marzeny Rogalskiej z książki "MY STORY MAKARON"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...