czwartek, 7 maja 2015

TARTA LIMONKOWA

Tarty to jeden z moich ulubionych deserów! W ramach nawiązanej niedawno współpracy otrzymałam kilka produktów firmy ETERNO, a wśród nich LIMONKI w syropie. Postanowiłam wykorzystać je do wypieku, dodając syrop do masy, a limonkami ozdabiając tartę. Syrop nie jest zbyt słodki, więc doskonale łączy się mlekiem skondensowanym, zaś same limonki są fantastyczne i pyszne! Można je wykorzystać również do herbaty, drinków lub innych deserów.

TARTA LIMONKOWA


Ciasto:
  • 140 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • szczypta soli.
Masa:
  • 1 jajko, 
  • 1 żółtko, 
  • 400 g mleka skondensowanego słodkiego, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 10 łyżek syropu z Limonek w syropie ETERNO*, 
  • limonki z syropu do dekoracji.
Wykonanie:
 
Przygotowujemy ciasto: szerokim nożem siekamy mąkę z masłem. Dodajemy żółtko, cukier puder i sól, szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze około 160 stopni. 
Przygotowujemy masę: ubijamy jajko i żółtko wraz z cukrem, aż podwoją objętość. Następnie dodajemy powoli mleko skondensowane i syrop z limonek. 
Na podpieczony i przestudzony spód wylewamy przygotowaną masę. Tartę ponownie pieczemy przez około 30 minut w 160 stopniach, aż wierzch będzie zrumieniony. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed pokrojeniem. Podczas pieczenia masa urośnie, ale po wyjęciu z pieca powinna opaść. Jeśli mamy czas, możemy stopniowo wyjmować tartę z piekarnika.


 Smacznego!


* wpis zawiera lokowanie produktu

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...