wtorek, 28 kwietnia 2015

LEKKIE CIASTO Z MALINAMI

Ostatnia porcja mrożonych owoców wykorzystana. Na szczęście lato się zbliża, więc będę mogła znowu uzupełnić moje zapasy! Ciasto lekkie i pyszne, znika w takim tempie, w jakim się je przygotowuje! 

LEKKIE CIASTO MALINOWE



Składniki:
  • 6 jajek, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 150 ml oleju, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 600 g owoców (świeżych lub mrożonych).
Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Dodajemy żółtka, po kolei, ubijamy. Wlewamy olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem przesiewamy, delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto wlewamy do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!




Przepis pochodzi z: mojewypieki.com

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta w szczególności z jagodami lub malinami, pokusiłbym się jeszcze o dodaniu soku cytrynowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również! Z sokiem na pewno będzie pyszne i jeszcze bardziej aromatyczne ;)

      Usuń
  2. Takie szybkie ucierańce z owocami są najlepsze. Też będę musiała zrobić czystki owocowe w zamrażarce przed sezonem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa. Kłapouchy <3 Jaram sie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...