wtorek, 26 listopada 2013

SNIADANIOWE BATONIKI GINA


Genialny pomysł na śniadanie :) Zwłaszcza, gdy rano na nic nie ma czasu. Pieczemy je dzień wcześniej i zabieramy ze sobą do pracy wraz z sokiem np. pomarańczowym, który śmiało można go zastąpić jabłkowym.  

ŚNIADANIOWE BATONIKI GINA



Składniki (na około 14 batonów):

  • 50 g suszonych mango,
  • 100 suszonych fig,
  • 100 g suszonych brzoskwiń, 
  • 50 g migdałów,
  • 50 g nasion słonecznika,
  • 50 g płatków owsianych, 
  • 60 g mąki razowej, 
  • 60 ml soku jabłkowego, 
  • 4 łyżki płynnego miodu.
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Suszone owoce wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Dodajemy migdały, nasiona słonecznika, płatki owsiane i mąkę. Wlewamy sok jabłkowy oraz miód. Miksujemy na gęstą masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią masę i rozprowadzamy nożem, tak aby miała około 1 cm grubości. Pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, potem kroimy nożem na batoniki. 




Smacznego!

made by Kejt

Przepis dodaję do akcji:


4 komentarze:

  1. ale fajne! u mnie też batoniki, choć trochę inne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki wymiar blaszki i ile batoników Wam wyszło? :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batoniki piekłyśmy na blaszce o wymiarach 20x25 cm. Ilość batoników zależy, od tego jak pokroisz ciasto. Nam wyszło około 30 :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...