wtorek, 2 października 2012

Bayerische Semmelnknödeln

Miałam dość długą przerwę w blogowaniu... Najpierw byłam chora, potem przebywałam za zachodnią granicą, 



a po powrocie herbata  wylała się na laptopa... i niedawno go odzyskałam :D

Bayerische Semmelnknödeln



Składniki (dla 4 osób):
  • 5 czerstwych kajzerek pokrojonych w cienkie kromki, 
  • 4 jajka, 
  • 125 ml ciepłego mleka, 
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki (do smaku), 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa.


na sos: 
  • 0.5 kg świeżych lub mrożonych prawdziwków,
  • garść natki pietruszki, 
  • 1 szalotka, 
  • 2-3 łyżki śmietany, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej z pestek winogron. 


JAK TO ROBIMY???

Pokrojone bułki przez około 20 minut moczymy w mleku. Następnie dodajemy jajka, natkę pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, a potem w dłoni formujemy knedle. 
We wrzącej wodzie gotujemy przez około 10-15 minut. 
Międzyczasie przygotowujemy sos, Szalotkę kroimy w kostkę, a następnie szklimy na oliwie. Dodajemy drobno posiekane grzyby, chwilę smażymy, a następnie dusimy do miękkości. Pod koniec wrzucamy pietruszkę i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Knedle podajemy z sosem. 



GUTEN APPETIT!

2 komentarze:

  1. Przerwa się opłacała. Przywiozłaś pewnie mnóstwo pomysłów

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...