POLĘDWICZKI NA RUKOLI
Składniki (dla 2 osób):
- 1 polędwiczka wieprzowa ok. 30 dag,
- świeża rukola (2-3 garści),
- 3 łyżki oleju z pestek winogron,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- świeżo mielony pieprz
sos:
- 15 dag sera pleśniowego typu lazur,
- 4-5 łyżek śmietany 12%.
JAK TO ROBIMY?
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Następnie zalewamy w bejcy przygotowanej z oleju i sosu sojowego. Odkładamy na około godzinę do lodówki.
Na rozgrzanej patelni smażymy polędwiczki i doprawiamy je pieprzem.
Międzyczasie przygotowujemy sos. W garnku na małym ogniu roztapiamy ser. Gdy ser uzyska płynną konsystencję dodajemy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez około minutę, a następnie odkładamy.
Na talerzach rozkładamy rukolę, na niej polędwiczki, a całość polewamy serowym sosem i od razu podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz