W sam raz na lekką kolację lub przekąskę dla znajomych :)
Proste, szybkie danie i do tego bardzo zdrowe.
Ostatnio poczęstowałam nimi moje przyjaciółki, które pozdrawiam :*
WARZYWNE SPRING ROLLS
Składniki (dla 4 osób):
- 10-12 sztuk papieru ryżowego,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 awokado,
- 1 marchewka,
- 1 pomidor,
- kilka podartych liści sałaty,
- garść makaronu sojowego
na sos:
- 1 jogurt naturalny,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka posiekanej mięty,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól,
- pieprz.
JAK TO ROBIMY?
Warzywa myjemy, paprykę kroimy w podłużne paski, marchewkę w słupki, pomidora i awokado w kostkę. Sałatę drzemy. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po przygotowaniu warzyw zanurzamy w wodzie 1 sztukę papieru ryżowego. Następnie kładziemy warzywa i zawijamy w rulonik i odkładamy na półmisek.
Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z cukrem, sokiem z cytryny i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Spring rollsy podajemy z sosem.
Smacznego!
P.S. W wersji mięsnej świetnie smakują z kawałkami smażonego kurczaka i dodatkiem przyprawy do gyrosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz