Przepis na niedzielny obiad, który kojarzy mi się z toskańską kuchnią. Udka wychodzą przepyszne, a przygotowanie nie zabiera dużo czasu.
PIECZONE UDKA Z KURCZAKA W ZIOŁACH
Składniki (dla 4 osób):
- 4 udka z kurczaka,
- 2 łyżki listków tymianku,
- 2 łyżki listków szałwii,
- 10 ząbków czosnku- 5 obranych i 5 nieobranych,
- 3 marchewki pokrojone na kawałki długości 3 cm,
- 3 cukinie pokrojone na kawałki długości 3 cm,
- 2 ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki długości 3 cm,
- 4 łyżki oliwy,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
JAK TO ROBIMY?
Zioła i obrany czosnek drobno siekamy. Kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy skórę w kilku miejscach. Przygotowaną wcześniej mieszanką faszerujemy nacięcia, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa wraz z nieobranymi ząbkami czosnku układamy na blasze do pieczenia i kropimy połową oliwy.
Udka układamy na jarzynach, skórą do góry. Polewamy pozostałą oliwą i pieczemy przez około 40 minut na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do około 160 stopni.
Mięso polewamy co 15 minut sosem powstałym w trakcie pieczenia.
Wyciągamy blachę z pieca i odstawiamy na 3 minuty, by kurczak odetchnął i stał się bardziej kruchy.
Jarzyny rozkładamy na talerze, a nich umieszczamy kurczaka. Przed podaniem polewamy pozostałym sosem.
Smacznego!
Źródło inspiracji: GINO D'ACAMPO "Dieta Italiana"
Lubię takiego ziołowego kurczaka, super apetyczny :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie! dobrze, że jestem już po kolacji :P
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :) ja też uwielbiam takie ziołowe smaki :)
OdpowiedzUsuń