poniedziałek, 23 lipca 2012

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA W ZIOLACH

Przepis na niedzielny obiad, który kojarzy mi się z toskańską kuchnią. Udka wychodzą przepyszne, a przygotowanie nie zabiera dużo czasu. 

 PIECZONE UDKA Z KURCZAKA W ZIOŁACH



Składniki (dla 4 osób):
  • 4 udka z kurczaka, 
  • 2 łyżki listków tymianku, 
  • 2 łyżki listków szałwii, 
  • 10 ząbków czosnku- 5 obranych i 5 nieobranych,
  • 3 marchewki pokrojone na kawałki długości 3 cm, 
  • 3 cukinie pokrojone na kawałki długości 3 cm, 
  • 2 ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki długości 3 cm, 
  • 4 łyżki oliwy, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz.


JAK TO ROBIMY?

Zioła i obrany czosnek drobno siekamy. Kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy skórę w kilku miejscach. Przygotowaną wcześniej mieszanką faszerujemy nacięcia, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. 



Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa wraz z nieobranymi ząbkami czosnku układamy na blasze do pieczenia i  kropimy połową oliwy.
Udka układamy na jarzynach, skórą do góry. Polewamy pozostałą oliwą i pieczemy przez około 40 minut na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do około 160 stopni. 



Mięso polewamy co 15 minut sosem powstałym w trakcie pieczenia. 
Wyciągamy blachę z pieca i odstawiamy na 3 minuty, by kurczak odetchnął i stał się bardziej kruchy.
Jarzyny rozkładamy na talerze, a nich umieszczamy kurczaka. Przed podaniem polewamy pozostałym sosem.





Smacznego!

Źródło inspiracji: GINO D'ACAMPO "Dieta Italiana" 

3 komentarze:

  1. Lubię takiego ziołowego kurczaka, super apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie! dobrze, że jestem już po kolacji :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze :) ja też uwielbiam takie ziołowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...